Hazánkban is nagyon népszerű eme salátafajta, melynek több változata is ismert. Az alap hozzávalók a paradicsom, uborka, paprika, amit kiegészíthetünk lila hagymával, ennek hiányában lila hagymával, lelke pedig valamilyen sajtféle: juhsajt, kecskesajt, feta sajt, ízléstől függően. Önthetünk rá pluszban olívaolajat, borecetet, bár ezek elhagyhatók.
Az én receptem a következő:
5 db paradicsom - 400 Ft/kg, ez olyan fél kilót jelent, tehát 200 Ft
1 db kígyóuborka - 100 Ft
1 db tv paprika - 100 Ft
1 negyed fej vöröshagyma - 20 Ft
1 doboz Fitaki fetasajt 500 gramm - 960 forint, egyharmada kell, tehát ~300 Ft
A paradicsomokat felkockázzuk, a szárukat kivágjuk. Az uborkát meghámozzuk, szintén felkockázzuk. Így járunk el a paprikával is. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. Az egészet egy fém edényben kézzel jól összekeverjük. Én olajat, ecetet nem szoktam használni. Aztán kibontjuk a sajtot, és kanállal kis darabokat vágunk belőle, majd beleszórjuk a salátába. Ne rakjunk bele sokat, mert nagyon sós. (Emiatt nem kell sózni sem.) Elkeverjük, majd letakarva a hűtőbe tesszük. Később, amikor a paradicsom levet engedett, leöntjük a salátáról.
Elkészítési idő: kb. 10 perc.
Étkezési adagok: legalább 4 adag
Egy adag költsége: 180 Ft