Diétázók és testépítők kedvence a csirkemell, magas fehérje, és hozzá képest alacsony zsírtartalma miatt. Így, ha nem telik marhahúsra, ez a legoptimálisabb fehérjeforrás, amit húsból be tudunk vinni a szervezetünkbe.
A csirkemellet el lehet készíteni abszolút natúran, csak némi grillfűszerrel bedörzsölve, vagy lehet pácolni is.
Egy kilogramm csirkemell filé jelenleg 1200-1500 Ft között mozog, de olcsóbban is megúszhatjuk, ha csirkemell darabokat veszünk, vagy ha csontos mellet veszünk, és magunk filézzük ki.
Az alaprecept a natúr csirkemell filéhez nagyon egyszerű, még a konyhában ritkán mozgóknak sem jelenthet gondot.
A mellfilét szépen, vízszintesen felszeleteljük, vékony szeletekre, hogy a végén úgy nézzen ki, mint valami halfilé. Mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, majd mindkét felét nagyon kevés lisztben megforgatjuk. A liszt azért szükséges, hogy sütés közben a csirke ne engedjen levet, viszont szép ropogósra süljön. Egy teflon serpenyőbe nagyon kevésolajat öntünk. (Ajánlom az olívaolajat. Komolyabb diétázóknak az öntés helyett az olajat töltsék be egy spray-be, és azzal porlasszák rá a serpenyő felületére. Sokat lehet vele spórolni.) Amikor az olaj felforrósodott, belerakjuk a mellfiléket, és oldalanként addig sütjük, míg szép aranybarna, ropogós nem lesz. Elkészítési idő: 20 perc.
Pácokból rengeteg féle létezik, én a kedvenc pác receptemet osztom meg a nagyérdeművel.
Mézes-mustáros csirkemell filé
500 gramm csirkemell filé (A mennyiség szabadon variálható, igazából többet is elbír a pác)
1 dl extra szűz olivolaj
3-4 fokhagyma felkarikázva
1 evőkanál mustár
1 evőkanál méz
1 nyomás citrom vagy egy kis kanál borecet
Fűszerek: rozmaring, oregánó, majoranna.
A páclé összetevőit először jól összekeverjük. Amikor kellőképp elkeveredtek, beletesszük és jól átforgatjuk benne a csirkemelleket, majd letakarva betesszük a hűtőbe.